wz

Moding & Overclocking Návody Operační systémy Asus WL500gx
Dýmky Úvodní stránka Kontakty

Dýmky

 

"Výroba"

No.1

Přířez s náustkem a pokus o Churchwarden (ze starý billiardky)

 

 

 

No.2 Termit

Parakaučuk, teflonový čep, buk

Pokus o rustik. A ještě sem neměl poker.

 

No.3

Parakaučuk, teflonový čep, buk

Pokus o náustek s barevným kroužkem.

 

No.4beta

Třešeň, líska

Jen sem chtěl vyzkoušet chuť třešně.

 

 

No.4 ScarFace

Parakaučuk, třešeň

Třešeň mi zachutnala, tak sem se do toho pustil. Bohužel dřevo nebylo dost vyschlé a při prvním kouření začalo praskat. Ale pořád se z ní dá tahat ... tak nechávám.

 

No.5

Nějak mi to nejde, tak rači jen upravuju zdechliny co mi tu z aukra zbyly. Tady sem použil náustek z No.3 a ohnul. Hlavička má sakra kotel (2,2x4,2) ...tak to bylo škoda vyhodit.

 

No.6

Už jen dělám menší úpravy - tady sem jen ošmirgloval šílený nánosy laku (co měli zakrýt praskliny dřeva) a namořil,

 

No.7

Po roce, kdy byla ztracená, sem na zahradě v bahně našel hlavičku, co sem dal dcerce na hraní. No a tak nějak sem jí dal do pucu - náustek a moření.

 

No.8

Tak sem to nevydržel a du ničit další briar - ala freehand. Materiál z etrafiky - přířez, akryl a teflonový čep. Délka 14.5, výška 7, šířka 5, 2.4x4. Zespodu ploška aby sama stála. Ještě přemejšlim, jestli ohnout trošičku ten náustek - jen tak aby se dotknul stolu při stání.

 

A po radách dalších fajkařů malej facelift: Vršek natřen na černo. Zbroušení krčku, aby seděl s náustkem. Obroušení barvy, natření na černo, rychle otřít, a pak jemnější a jemnější šmirgl, a pak zase žlutá. A ohnutí náustku tak, aby se jen dotýkal stolu při položení.

 

No.9

Skusil sem zase pokera. No přechod náustku mi zase nevyšel, ale překvapilo mě dřevo - nebyl ani jeden kaz, ale mělo dvojí barvu - tak sem rači rustikoval.

- délka 13.5, výška 5.7, šířka 4, vrtání 2.1x4.3

 

No.10

Moje calabashka má malej kotlík, tak sem si udělal svojí. Dýně mi při sušení schnily a tak sem po vánocích zašel pro kokos. Hlavičku sem vzal z jedný starý fajfky bez náustku, náustek je z bambusu na rajčata zakončený kusem starýho náustku.

- délka 26, výška 16, šířka 9, vrtání 2.2x4.1

 

 

 

Sbírka

Fajka Jean Claude 623

 

 

Peterson Kapet XL02

 

Mr.Bróg 24 a 47

 

Vauen Dr.Perl 43xx

 - délka 14, výška 5.5, šířka 4, díra do pekla 2.4x4.8

 

Meerchaum Calabasch - eBay z Turecka

 - délka 18.5cm, výška 10cm, šířka vložky 5.5cm, komínek 2,5x2,5.

 

Worobiec 89

 - délka 13cm, výška 5.5cm, šířka 4cm, vrtání 2x4.

 

Golden SquareLondon Made 255

 - délka 13cm, výška 5cm, šířka 3.4cm, vrtání 1.8x3.8. Aukro úlovek - absolutně neokousanej naústek a párkrát kouřeno.

 

 

PBK 67-15

 - délka 13cm, výška 4cm, šířka 4.5cm, vrtání 2.2x2.6. Český PBK bulldoček značený Gold Star De Luxe. Aukro úlovek - nekouřený, překvapivě skvěle vrtaný, ale po dlouhém pobytu na sluníčku zoxidovanej naústek. Trochu sem ho přešmirgloval, zarovnal přechod naústku s troubelí a hlavičku přemořil.

 

 

PBK 87-622

 - délka 9cm, výška 30.5cm, šířka 3.8cm, vrtání 2.2x5.1. Aukro úlovek - nekouřená. Jen bylo potřeba opravit pantík na víčku a vybrat šmirglem moření ze vnitřku hlavičky.

 

PBK 78-213

 - délka 10cm, výška 13cm, šířka 3cm, vrtání 2x3.6. Aukro úlovek - nekouřená. Původně tam byla docela děsná malovánka - ta šla šmirglem pryč a znovu namořeno. Kanálek v troubeli bylo potřeba pročistit.

 

 

Uskladnění

Popelník

 

 

 

Pěstování tabáku

Návody:

 

10.3. Výsev do kelímků - 18.3. už klíčí. Bohužel sem měl v hlíně slimáčí vajíčka ... tak sem o kytky přišel. Další výsev už se zahradním substrátem bez slimáků 26.3. - 6.4 klíčí. 21.4. dosypání hlíny, aby stonek zesílil. V květnu už bez vrchních kelímků.

 

17.5. sou kytky už dost velký - nechávám otužovat přes den v polostínu. 22.5. po Ledových mužích dou ven. Něco si nechávám ve skleníku chráněné před slimáky vodním příkopem.

 

7.6. kytky povyrostly, nějaký sem si dal stranou do květináčů (chtělo by to větší) na semena.

 

25.6. po strašnym suchu a vedru a zalejvání 2x denně mám docela macky. Uvolnilo se mi místo ve skleníku po ředkvičkách .. tak tam mám taky nějaký kytky (listy virginie helena se blížej 80cm).

Jinak kolem tejdne fermentuju na serverovně pokusně pár listů v teplotě 45-55°C. Po rozbalení krásná vůně karamelu - žádnej smrad, a začíná to krásně tmavnout.

 

7.7. tak kytky přežili lijáky, kroupy a vichry. Jen ta kurva ve skleníku se nějak rozrostla - štípnul sem jí, aby nešla do vejšky a do květu, ale i tak má 120cm a listy kolem 70cm.

 

17.7. mi začaly výrazně žloutnout listy: první dvě Virginia a poslední je Burley. Listy sou už dost lepkavé od pryskyřice - podle chytrých hlav je právě ona známkou tabákové chuti při hoření.

 

21.1. sem začal sklízet spodní listy. Ty mrňavý ne...to je tak na vyhození a nebo na postřik proti mšicím. Chce to velký listy s velkou středovou žílou - jako zásobárnou vody, aby list příliš rychle nevyschnul. Zablácené listy sem opláchnul v sudu s dešťovkou. Vlevo V.Helena, vpravo B.Jupiter. A porovnání barev listů z vrchu kytky a utržených (první je Helena).

Takle vypadá oškubaný pole, ale ve skleníku zatím žádný žloutnutí - jen jungle.

Sušit sem to dal do dřevěnýho zahradního domku. Listů je zatím málo, tak mám kolem udělanej "stan" z igelitu (ne ze všch stran - aby tam šel i vzduch a neplesnivělo to).

 

1.8. po dovolený žádná katastrofa - krásně to schne a dokonce byly usušený i dva listy Jupitera i Heleny. Tak sem si po dalším sklízení ubalil "havanu" a docela dobrý ... nechtělo se mi čekat na fermentaci pro dýmku. Zbytek Jupitera sem pověsil se stonkem (zkrz stonek sem dal hřebík a za ten pověsil na špagát).

 

6.8. po sklizení sem seříznul stonek a nechal jeden výhonek ... a hned vyrost do vejšky a nasadil semena. A pokusně sem dal fermentovat Helenu a Jupitera. Fermentace je třeba jen pro dýmkový tabák a fermentujou se jen Virginie a Burley.

 

15.8. po tejdnu fermentace sem zjistil, že sem zapomněl odřezat řapíky - listy měli moc vlhkosti a začali plesnivět. Tak sem něco zachránil a nechal to tam ještě tejden. Pro fermentaci mám ideální podmínky - serverovna s termoregulací. Pak sem rozřezal jen tak nožem smotaný listy a přimíchal Kentucky a Maryland a udělal první směsku.

Pro odstranění štiplavosti se má směs (nebo samotná virginie) zastříknout roztokem vody a medu. A pro ochucování se má zase používat nějaká ta "omáčka" na Burley - ten má výborné vlastnosti na pohlcování vůně a chutí. Zkombinoval sem to a zastříknul sem celou směs omáčkou z medu, vanilkového cukru a vody.

Recepty na "omáčky" (tabák zastříknout  rovnoměrně - nejlépe rozprašovačem, podle intenzity možno i zastříknutí po dosušení opakovat)

tabák s příchutí vanilky:

na 100 ml vlažné, převařené vody asi 1+1/4 sáčku vanilkového cukru a dobře promícháme.

Získáme tak velmi jemnou chuť tabáku, s lehoučkým podtónem vanilky.
Vanilkové aroma můžeme dále zintenzivnit vylouhováním středu z vanilkového lusku, nebo pár kapkami vanilkové esence, anebo i zatraktivnit např. kokosovou esencí, atd.

ovocná omáčka:

100ml vlažné, převařené vody asi 25 g cukru ¼ polévkové lžíce medu

V této fázi můžeme považovat omáčku za hotovou, ale dále jako alternativa složitých receptů může být také použito i rybízové, angreštové, nebo jiné ovocné kvalitní víno (asi 50ml).
Dobře promícháme a doladíme případně cukrem nebo medem sladkost (podle stupně sladkosti použitého vína, ale nemělo by to být třeba).

 

 

31.8. vyndal sem z fermentátoru zbytky tabáku a po usušení (skoro až na troud) sem to začal krájet strojkem na nudle ... zatim to de. A vznikla tak na pohled kultivovanější směs ... No ale nlejnek odešel cca po 2 zavařovačkách tabáku ... zatim řežu nožem ...

 

30.9. Tabák mám všechen usušenej a teď jen pokusy s fermentací. Ze strachu z plísně dávám po menších dávkách (skleničky od marmelády). Tady je výsledek 3 tejdnů fermentace Virginie a Burley listů v omáčce (Virginia v pure med, Burley kakao-ořechy) - má krásnou hnědou barvu a k němu ještě pridávám nefermentovanej Marylnd a Kentucky - cca 10% (jen na chuť).

A pak míchám suchej nařezanej tabák, ten zastříknu a dávám fermentovat. Výhodu to má v tom, že suchej tabák vydrží věčne a nafermentuju si dl potřeby a chuti.

Některý kytky teprve teď nasazujou na květ, a protože minulou noc mrzlo, tak sem je přesadil do květináčů a dal domů - k velké "radosti" drahé polovičky.